Καφεκόπτες

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ρεπορτάζ στο περιοδικό Εικόνες

E-mail Print

Σε ρεπορτάζ για τον Έλληνα και τον καφέ στο περιοδικό Εικόνες του Έθνους τις 13/04/08 Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Βιοτεχνικού Σωματείου Καφεκοπτών εξέφρασε απόψεις για διάφορα θέματα.

Όσον αφορά τα μέρη όπου προτιμά ο Έλληνας να πίνει τον καφέ του,ο Σ.Αναστασίου Μας πληροφόρησε ότι οι νέοι πίνουν τον καφέ τους στις καφετέριες, οι μεσήλικες κυρίως στα παραδοσιακά καφενεία και στα σπίτια τους.

Στη συνέχεια τον ρωτάμε για την τιμή του καφέ και αν η αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας ότι πληρώνει τον καφέ του «χρυσό» στην καφετέρια έχει βάση. Η απάντηση ήταν απλή: « Ο ελληνικός καφές πωλείται στη λιανική 9 έως 10 € το κιλό. Από 1 κιλό ελληνικό καφέ παράγονται περίπου 120 σερβιριζόμενοι καφέδες. Επειδή είναι και ποιοτικός και υγιεινός και ο πλέον οικονομικός έναντι των άλλων (η τιμή πώλησης του είναι συνήθως κάτω από 3 €), προτιμάται γενικά και αρχίζει να γίνεται μόδα και στους νέους τελευταία. Η τιμή των υπόλοιπων σερβιριζόμενων καφέδων είναι ακριβότερη, λόγω της θέσης που κατέχουν στην αγορά οι μεγάλες πολυεθνικές και καθορίζουν, κατά κάποιο τρόπο, την τιμολογιακή πολιτική. Αρκετοί καταστηματάρχες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρονται, 20, 25 ακόμα και 30 € το κιλό (για espresso, φίλτρου, στιγμιαίο) και να αγοράζουν, πολλές φορές με καπέλο και τον ελληνικό, με αποτέλεσμα αυτό το ήδη ακριβό προϊόν, επιβαρυμένο και με το κόστος λειτουργίας των καταστηματαρχών, να φτάνει στον καταναλωτή τσουχτερό.»