Καφεκόπτες

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Επιστολή προς Υπουργείο Ανάπτυξης 06/11/2008

E-mail Print
Αξιότιμοι κύριοι,

Ο κλάδος μας συγκροτείται από 2000 βιοτέχνες καφεκόπτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ατομικά ή υπό εταιρική μορφή(παραδοσιακά καφεκοπτεία - μικρές βιοτεχνίες).Επεξεργάζονται και εμπορεύονται όλα τα είδα καφέ, σε τυποποιημένη μορφή ή χύμα, κατασκευάζουν ή και εγκαθιστούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης (μίνι μάρκετ-αρτοποιεία και αλλού) μύλους κοπής καφέ (περίπου σε 50.000 σημεία πώλησης).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ                                    ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ

ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ                                                                  Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, Δ/ΝΣΗ

ΓΟΥΝΑΡΗ 21-23, ΠΕΙΡΑΙΑΣ                                                       ΤΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  - ΠΟΤΩΝ

ΤΗΛ.:210-2836600 / 6944395723                           ΚΟΙΝ: ΕΦΕΤ, Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο κλάδος μας συγκροτείται από 2000 βιοτέχνες καφεκόπτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ατομικά ή υπό εταιρική μορφή(παραδοσιακά καφεκοπτεία - μικρές βιοτεχνίες).Επεξεργάζονται και εμπορεύονται όλα τα είδα καφέ, σε τυποποιημένη μορφή ή χύμα, κατασκευάζουν ή και εγκαθιστούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης (μίνι μάρκετ-αρτοποιεία και αλλού) μύλους κοπής καφέ (περίπου σε 50.000 σημεία πώλησης).

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και διάθεσης του καφέ αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια του Έλληνα καφεκόπτη που με μεράκι προσπαθεί να ευχαριστεί πάντα τον καταναλωτή, διαθέτοντας τον καφέ όσο πιο φρέσκο γίνεται καθότι δίνεται η δυνατότητα να αλέθεται παρουσία του καταναλωτή, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ποικιλίες καφέ που φτάνουν στην πατρίδα μας.

Στην προσπάθεια τους αυτή, πολλοί συνάδελφοι πληρώντας τις απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν το σύστημα HACCP καθότι και οι χώροι (παραδοσιακά καφεκοπτεία) και οι θέσεις τους δεν το επιτρέπουν. Για αυτό και με βάση το ότι ο καφές δεν ανήκει στα ευπαθή προϊόντα, ζητάμε την κατανόηση και την συμπαράσταση των αρμόδιων υπηρεσιών, προστατεύοντας έτσι τον κλάδο μας και το ίδιο το προϊόν σαν παραδοσιακό. Να δώσουμε ταυτόχρονα στον Έλληνα καφεκόπτη την δυνατότητα να παρασκευάσει ο ίδιος αν θέλει τα προϊόντα του και να μπορεί να σερβίρει έτσι ώστε ο πελάτης να έχει το δικαίωμα προτίμησης , αναδεικνύοντας έτσι τον πολυγευστικό πολιτισμό της χώρας μας. Έχουμε παράδειγμα με την γείτονα μας  Ιταλία όπου ο espresso σερβίρεται στο μικρό χώρο παρασκευής του.

Με βάση τα ανωτέρω, για την απαραίτητη προστασία του κλάδου μας και με βάση τις συζητήσεις μας κατά καιρούς με αρμόδιους φορείς και την θετική στάση απέναντι στα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο, ζητάμε την παρέμβαση των αρμοδίων  έτσι ώστε:

1)Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον κλάδο να μην τηρηθεί ο  HACCP , εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.

2)Να μας δοθεί η δυνατότητα σερβιρίσματος , όσων το επιθυμούν, δίνοντας έτσι και στους καταναλωτές το δικαίωμα στην επιλογή της γεύσης .

3)Για την προστασία του παραδοσιακού αυτού προϊόντος , θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένος ο τρόπος παρασκευής και σερβιρίσματος σε όλα τα cafe , διατηρώντας έτσι τη σωστή γεύση (βράσιμο στο μπρίκι κ.λ.π.).

4)Για τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή ως προς τη δυνατότητα της σωστής επιλογής των καφέδων , θα πρέπει να ονοματίζονται οι αποδέκτες των ακατάλληλων παρτίδων καφέ καθότι η προσπάθεια εισαγωγής τέτοιων καφέδων στην ελληνική αγορά γίνεται συνήθως από πολυεθνικές και όχι από Έλληνες καφεκόπτες.

Θεωρούμε ότι το αρμόδιο υπουργείο, αποτελώντας ασπίδα προστασίας των μικρών Ελλήνων βιοτεχνών, θα προασπίσει και τα συμφέροντα του κλάδου μας , προβαίνοντας στις απαραίτητες τροποποιήσεις που μας αφορούν , στο κώδικα ποτών και τροφίμων και όπου αλλού χρειαστεί.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Αναστασίου Σπύρος