Καφεκόπτες

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

17/06/16 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

E-mail Print

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΚAΦΕΚΟΠΤΩΝ

ΓΟΥΝΑΡΗ  21-23  ΠΕΙΡΑΙΑΣ.                                    17/6/2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ                                 

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Καρ .Σερβίας 10   10184 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ:  Επιβολή  φόρου  κατανάλωσης   στον  καφέ.   

Κύριε  Υπουργέ,

Με  βάση  τον  νέο  νόμο 4389/2016, που κατατέθηκε στην βουλή και  τις  τροποποιήσεις του  τελωνειακού κώδικα (ν.2960/2001), όπου προβλέπεται  επιβολή  φόρου  κατανάλωσης στον καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση  τα εκχυλίσματα αυτού,  έχουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις  μας,  όπως είναι κοστολογημένες και συγκεκριμένες, χωρίς να αποκλίνουν από την επίτευξη  και  εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα  πιστεύουμε ότι, με τις προτάσεις  μας, καθίστανται βιώσιμες, οι μικρές  βιοτεχνικές  και καφεκοπτικες επιχειρήσεις και πολλές άλλες  που από κοινού καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής  μεταποίησης, καθότι  η υγιής και αναπτυξιακή  πορεία του κλάδου είναι απαραίτητη και σημαντική  στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Για  τους λόγους αυτούς  και άλλους που θα αναφερθούμε παρακάτω προτείνουμε :


 Επιβολή φόρου στον εισαγόμενο  επεξεργασμένο καφέ όλων των ειδών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν και έχουν σχέση με την εισαγωγή  και καταμερισμό στην ελληνική αγορά των καφέδων .

-Στιγμιαίος καφές : 7000 τόνοι Χ4 Ευρώ = 28 εκατ. Ευρώ. Ποσοστό  φορου30%

Εσπρέσο και Φίλτρου: (11500+3500  τόνοι) Χ 3 Ευρώ  = 45 εκατ. Ευρώ.>>  >>30%

Εκχυλίσματα κ.α.1500 τονοιΧ4Ευρω=6εκατΕυρω>> >>25%

κάψουλες(μερίδες)70εκ.Χ0,07/ΤΕΜΑΧ.=4900ΕΚ.Ευρω.>> >>35%.

Για τον  Ωμό  (άφρυκτο)καφέ έχουμε: 25000 τόνους, αξίας 65 εκ Ευρώ, με αγορά στα χαμηλά χρηματιστηριακά επίπεδα, με φόρο 10% (που σημαίνει 35%φορος ) στο τελικό προιόν=6,5 εκ Ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ: 90,4ε Εκατομμύρια ευρώ.

Άρα δεν υπάρχει απόκλιση του αρχικού δημοσιονομικού στόχου.

Παράλληλα παραμένουν όσο  είναι εφικτό βιώσιμες  οι μικρές ελληνικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και για τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά , χρειάζεται εκσυγχρονισμός με σύγχρονα μηχανήματα φρύξης ,άλεσης και τυποποίησης.  Άρση του αποκλεισμού τους από τα διάφορα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α.

Η  Επιβολή φόρου 2 Ευρώ ανά κιλό στον ωμό (άφρυκτο) καφέ που επεξεργάζεται και διατίθεται  στον  καταναλωτή, από τις μικρές και μεσαίες  ελληνικές  επιχειρήσεις, επιδεινώνει την ήδη επιβαρημένη λειτουργία  του κλάδου  λόγο   της  αβάσταχτης και παρατεταμένης οικονομικής  κρίσης που βιώνει η χώρα.

Συγκεκριμένα:

1)Φόρος 2 Ευρώ  στον ωμό καφέ σημαίνει   υπερδιπλασιασμό  του κόστους παραγωγής και μεγάλης αύξησης της τιμής πώλησης των καφέδων σε σχέση με το σήμερα.

2) Πλήρη   αδυναμία  λειτουργίας και εξυπηρέτησης των αναγκών των επιχειρήσεων , λόγω μη δυνατότητας  αγοράς  πρώτων  υλών, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές. Οι τράπεζες είναι κλειστές για εμάς.

3)Αδυναμία πώλησης των προϊόντων λόγο αυξημένου κόστους και αυξημένων τιμών πώλησης.

4)Αδυναμία πληρωμών προσωπικού και άλλων  υποχρεώσεων, όπως ,φόροι, ταμεία κ.λπ.

5) Μείωση  ανταγωνιστικότητας των εν λόγο επιχειρήσεων , που  μοιραία  οδηγεί  σε απώλεια θέσεων  εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων . Ταυτόχρονα  ενδυναμώνει την κυρίαρχη  θέση των πολυεθνικών στην ελληνική αγορά , παρότι η θέση των είναι ήδη δεσπόζουσα.

6) Αφανίζεται  το παραδοσιακό χαρμάνι του ελληνικού καφέ καθώς με τα 2 Ευρώ αυξάνεται δυσανάλογα  το  κόστος ,σε σχέση με άλλα χαρμάνια,(εσπρέσο, φίλτρου, στιγμιαίου, κ.λ.π)

7) Ενθαρρύνεται  η φοροδιαφυγή και  δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για το λαθρεμπόριο. Δημιουργούνται   ταυτόχρονα, στρεβλώσεις στην αγορά.

8) Έχουν φύγει ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες .Το ίδιο θα γίνει , και με όσες απομείνουν.

9) Μαζί μας πλήττονται πολλές  μικρές επιχειρήσεις, όπως  μαζικής εστίασης, αναψυκτήρια, καφετέριες , αρτοποιεία, πρατήρια άρτου κλπ, καθώς και βιοτεχνικές επιχειρήσεις  παραγωγής  προϊόντων απαραιτήτων για τον κλάδο, όπως μηχανήματα καφέ και άλλα. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να προστατεύσει τις μικρές και παραδοσιακές επιχειρήσεις, από ενδεχόμενο αφανισμό ή αφελληνισμό. Η ύπαρξη των μικρών επιχειρήσεων συμβάλλει θετικά στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και των τρεχουσών συναλλαγών , καθώς και στην βελτίωση  γενικότερα της οικονομίας.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΤΗΛ. 6944395723

Γ.ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΤΗΛ6944908472

ΣΕΡΚΟΣ  ΚΕΤΣΟΓΙΑΝ 69585333123

Χ.ΜΑΡΙΝΟΣ 6937511010

ΕΥΣ.ΠΑΥΛΟΥ 6983691477