Καφεκόπτες

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Δράσεις

Σε αυτό το σημείο του site μας θα βρείτε κείμενα (χρονολογικά ταξινομημένα) που αφορούν παρεμβάσεις και δράσεις του Σωματείου μας από το 2005 έως σήμερα.



19/07/2007

E-mail Print

Επειδή έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους καταναλωτές σε ότι αφορά την υπόθεση του εμπόρου από τον Πειραιά που κατηγορείται ότι διοχέτευε καφέ στην αγορά προερχόμενο από ζωοτροφές (όπως κριθάρι κ.λ.π.) δηλώνουμε ότι:

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά τον κλάδο των καφεκοπτών και κακώς αναφέρεται σε εφημερίδες ως ‘βιοτέχνης καφεκόπτης’, διότι οι καφεκόπτες παρασκευάζουν και επεξεργάζονται τα προϊόντα τους από γνήσιες ποικιλίες καφέ και έχουν συγκεκριμένη άδεια για αυτό .Η παρασκευή και επεξεργασία οιονδήποτε άλλων προϊόντων (κριθάρι, ρεβίθι κ.λ.π.) απαιτεί ειδική άδεια επεξεργασίας με αντίστοιχο χώρο και τίτλο εργασίας, και δεν έχει σχέση με τον καφέ καθ’ ότι είναι διαφορετικά προϊόντα, και σε καμία περίπτωση όπως αναφέρεται είναι ‘υποκατάστατα’ του καφέ.

Έτσι, για την μη παραπληροφόρηση των καταναλωτών η Νομαρχία Πειραιά που έχει και την ευθύνη για την αδειοδότηση των καταστημάτων της περιοχής οφείλει να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για καφεκόπτη για να μην επέρχεται σύγχυση στους καταναλωτές.

 

Ιούνιος 2007

E-mail Print

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17/06/2007, στο Ξενοδοχείο Dorian Inn, Πειραιώς 15, Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συναδέλφων που διοργανώνει η ομάδα πρωτοβουλίας του πρώην Συλλόγου καφεκοπτών. Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Βιοτεχνικού Σωματείου Καφεκοπτών Εκμετάλλευσης Καφεκοπτικών Μηχανημάτων θα συμμετέχει στην ανωτέρω εκδήλωση με σκοπό και μόνο την προώθηση των κατάλληλων ενεργειών για την ενοποίηση όλων των συλλόγων και όλων των συναδέλφων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός και ενιαίου συνδέσμου.

 

Μάρτιος 2007

E-mail Print

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, ο Γ. Γραμ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί ότι το θέμα
των μύλων κοπής καφέ είναι θέμα της Γ.Γραμ. Βιομηχανίας, την άποψη της οποίας παραθέτουμε : ''Εφοδιασμός με απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.2516/97, απαιτείται για τα εργαστήρια στα οποία γίνεται κοπή και έψηση του καφέ, αφού μόνο τότε έχουμε τροποποίηση των ιδιοτήτων του προϊόντος και όχι στην περίπτωση όπου γίνεται μόνο κοπή.

 

25/01/2007

E-mail Print

Η πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους του Συλλόγου Καφεκοπτών Πειραιά μας οδήγησε στην κοινή
απόφαση για συστέγαση και χρησιμοποίηση ως έδρα αυτή του Συλλόγου Πειραιά που βρίσκεται στην Γούναρη 21-23 - Πειραιάς.

Αποφασίσαμε επίσης να προβούμε στην έκδοση διαφημιστικών εντύπων και αυτοκόλλητου σήματος,
απόφαση η οποία είχε ληφθεί από την προηγούμενη Γ.Σ. Έτσι, στα πλαίσια των μικρών δυνατοτήτων (οικονομικών) που είχαμε, προβήκαμε στην έκδοση των εν λόγω εντύπων, πιστεύοντας πως όλοι μαζί μπορούμε να αναδείξουμε την αξία του παραδοσιακού προϊόντος που λέγεται ελληνικός καφές καθώς και την συνέπεια του παραδοσιακού Έλληνα Καφεκόπτη ως προς τη διατήρηση της ποιότητας των χαρμανιών καφέ.

 

10/01/2007

E-mail Print

Συνάντηση του Δ.Σ. με το Γ. Γραμ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σας παραθέτουμε το υπόμνημα προς το Υπουργείο:

Πανελλήνιο Βιοτεχνικό Σωματείο Καφεκοπτών
Εκμετάλλευσης Καφεκοπτικών Μηχανημάτων
Έτος ιδρύσεως:1981
Χρ.Νέζερ 8-14122 Ηράκλειο Αττικής
Τηλ.:2102832741-2102836600
Fax:2102840725
Ν. Ηράκλειο 10/01/2007


ΠΡΟΣ
Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπόμνημα για την προώθηση επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου


Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Ο πολυπληθής κλάδος μας συγκροτείται από (2000) βιοτέχνες καφεκόπτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται
ατομικά ή υπό εταιρική μορφή, επεξεργάζονται και εμπορεύονται όλα τα είδη καφέ σε τυποποιημένη μορφή ή
χύμα. Κατασκευάζουν ή και εγκαθιστούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης μηχανήματα (μύλους κοπής καφέ) . Περίπου σε 50.000 σημεία πώλησης.

Μέσω της εν λόγω εγκατάστασης καφεκοπτικών μηχανημάτων προμηθεύουμε το καταναλωτικό κοινό με αγνό και φρέσκο καφέ, παραγόμενο από τις καλύτερες ποικιλίες της παγκόσμιας παραγωγής. Ειδικότερα δε ως
προς τον ελληνικό παραδοσιακό καφέ, παρέχουμε στον απλό καταναλωτή τη δυνατότητα να τον αγοράζει ανάλογα με την προτίμησή του, είτε σε μορφή ψημένου κόκκου, είτε σε αλεσμένη μορφή, δεδομένου ότι ο ψημένος κόκκος καφέ δύναται να αλεστεί τη στιγμή της αγοράς, παρουσία του καταναλωτή μέσω των ανωτέρω καφεκοπτικών μηχανημάτων. Την πρακτική αυτή πώλησης καφέ, εφαρμόζουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ''70 και έχει γίνει αποδεκτή πανελλήνια με ενθουσιασμό από το καταναλωτικό κοινό.

Με αυτή την πρακτική, αφ'' ενός πληρούται το γράμμα των σχετικών αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων
που επιτρέπουν την πώληση καφέ σε μορφή χύμα (παραδοσιακός καφές) καθώς και την εγκατάσταση
καφεκοπτικών μηχανημάτων(μύλων) σε καταστήματα λιανικής πώλησης άνευ αδείας μηχανολογικής
εγκατάστασης, αφού δεν έχουμε τροποποίηση των ιδιοτήτων του προϊόντος κατά την κοπή του καφέ(τέτοια υφίσταται όταν λαμβάνει χώρα και το ψήσιμο του καφέ) ¶ρθρο 5 του Ν.2516/97.Υπουργείο Βιομηχανίας. Σημειωτέον επίσης, ότι αν τα εν λόγω καφεκοπτικά μηχανήματα κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα, με άμεσο αποτέλεσμα την απόκτηση τεχνογνωσίας και την απασχόληση αντίστοιχου εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, η καθ'' όλα νόμιμα εμποροβιοτεχνική δραστηριότητα μας συνάντησε και εξακολουθεί να συναντά
την αντίδραση και πολεμική των μεγάλων βιομηχανιών της κατηγορίας του τυποποιημένου καφέ, προφανώς λόγω της ευρείας ανταπόκρισης στο καταναλωτικό κοινό. Με αυτή την αφορμή και με απώτερο σκοπό την καθολική και μονοπωλιακή επικράτηση στην αγορά του καφέ καθώς και την επιβολή των δικών της όρων, λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων του καταναλωτή και επιχειρούν να εξοντώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω συντονισμένων πρακτικών, αντιτιθέμενων στην έννοια της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Με βάση τα ανωτέρω καθώς και μια σειρά άλλων συμβάντων που αφορούν τον κλάδο, θεωρούμε ότι το
υπουργείο ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου
μας και ζητάμε τη δικιά σας παρέμβαση για τη διευθέτηση των παρακάτω:

1. Παρά την παρέμβαση με το υπ'' αριθμ. 30/9-1-06 υπηρεσιακό σημείωμα Γραφ. Κ. Γενικού γραμματέα Εμπορείου προς τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις χώρας, Δ/νσεις και τμήματα εμπορείου, διαβιβάζοντας
το από 4/1/06 υπόμνημα του πανελλήνιου Βιοτεχνικού Σωματείου Καφεκοπτών Εκμετάλλευσης Καφεκοπτικών Μηχανημάτων, παραθέτοντας και το υπ'' αριθμ. Φ.15.1/946/105/1-2-02 έγγραφο της Δ/νσης Υποστήριξης Βιομηχανιών του Υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο άποψη της υπηρεσίας είναι ότι << εφοδιασμός με απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.2516/97, απαιτείται για τα εργαστήρια στα οποία γίνεται κοπή και έψηση του καφέ, αφού μόνο τότε έχουμε τροποποίηση των ιδιοτήτων του προϊόντος και όχι στην περίπτωση όπου γίνεται μόνο κοπή>>,παρ'' όλα αυτά γίνονται ενοχλήσεις ακόμη και σήμερα σε πελάτες συναδέλφων για τον τρόπο διάθεσης του καφέ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες για πλήρη απελευθέρωση της
αγοράς και κατάργηση κάποιων αγορανομικών περιορισμών ήρθε ο καιρός να δοθεί οριστική λύση στο θέμα που μας αφορά με τη δική σας παρέμβαση.

2. Θα θέλαμε επίσης, με τη δική σας συνεργασία, να δούμε με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Ανάπτυξης για το ποια είναι η θέση στην αγορά (δεσπόζουσα; ) της πολυεθνικής εταιρείας ΝΕΣΤΛΕ ως προς τον ελληνικό και το στιγμιαίο καφέ, αφού ρεπορτάζ εφημερίδων και περιοδικών βεβαιώνουν για την παραπάνω θέση. Το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενη συνάντηση πριν ένα χρόνο και δε δόθηκε καμία απάντηση. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται σαν ο παραδοσιακός αφέντης του ελληνικού καφέ, και εμείς φυσικά υποστηρίζουμε ότι η παράδοση δεν μπορεί να είναι εισαγόμενη παρά μόνο
υπόθεση των ελλήνων καφεκοπτών.

3. Για την προστασία του ελληνικού παραδοσιακού καφέ ως ρόφημα που σερβίρεται στα καφέ, θα πρέπει να
γίνει συγκεκριμένος ο τρόπος παρασκευής του από αυτά.

4. Θα πρέπει να στηριχθούν τα παραδοσιακά καφεκοπτεία και ταυτόχρονα ο ελληνικός καφές σαν παραδοσιακό προϊόν, μέσα από προγράμματα επιχορηγήσεων ούτως ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους , αφού εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς.



Με εκτίμηση
για το Δ.Σ

 

26/11/2006

E-mail Print

Ενεργή συμμετοχή του Πανελλήνιου Βιοτεχνικού Σωματείου Καφεκοπτών Εκμετάλλευσης Καφεκοπτικών Μηχανημάτων για την δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας για την ενεργοποίηση του πρώην Πανελλήνιου Συλλόγου Καφεκοπτών με μοναδικό σκοπό την ενοποίηση όλων των συλλόγων και όλων των συναδέλφων και τη δημιουργία ενός και ενιαίου συνδέσμου. Σε αυτήν την ομάδα πρωτοβουλίας συμμετέχει και ο γραμματέας του Δ.Σ. του
Π.Β.Σ.Κ. Χρήστος Μαρίνος.

Η επίσημη θέση του Π.Β.Σ.Κ. καταγράφεται στην παρακάτω ανακοίνωση :


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΙΚΩΝ
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1981
ΧΡ.ΝΕΖΕΡ 8 14122
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛ.:2102836600-6944395723
FAX: 2102840725

Συνάδελφοι,

Το Π.Β.Σ.Καφεκοπτών, πιστό στη λογική της ενότητας του κλάδου και ενεργώντας προς αυτή την κατεύθυνση, ήλθε εδώ και καιρό σε συμφωνία με συλλόγους και συναδέλφους, όπως λόγου χάρη σύλλογο Πειραιά, για την ενοποίηση των δυνάμεών μας, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση ενός και ενιαίου συνδέσμου που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και μόνο του κλάδου, κόντρα σε οποιεσδήποτε διασπαστικές κινήσεις που μόνο το κλάδο δεν εξυπηρετούν. Η λογική του << διαίρει και βασίλευε>> δεν αντιπροσωπεύει ούτε εξυπηρετεί τον κλάδο. Για μας δεν περισσεύει κανείς ! Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο είναι
τεράστια, και είναι καιρός να παρέμβουμε ενωμένοι και δυναμικά για την επίλυσή τους.

Είναι γνωστή η αντίδραση και πολεμική των μεγάλων βιομηχανιών της κατηγορίας του τυποποιημένου καφέ στους παραδοσιακούς βιοτέχνες καφεκόπτες, με απώτερο σκοπό την καθολική και μονοπωλιακή επικράτηση στην αγορά του καφέ, καθώς και την επιβολή των δικών τους όρων. Λειτουργώντας έτσι σε βάρος των συμφερόντων του καταναλωτή, και επιχειρώντας ταυτόχρονα την εξόντωση των μικρομεσαίων , μέσω συντονισμένων πρακτικών ,αντιτιθέμενων στην έννοια της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Είναι γνωστή η δυσφήμηση του κλάδου μας που βιώσαμε την περασμένη χρονιά με το χειρότερο τρόπο από τα ΜΜΕ, με τη μη δημοσιοποίηση, από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας ( Νομαρχία Πειραιά,- αντίστοιχες υπηρεσίες), των συγκεκριμένων παραληπτών και εισαγωγέων των ακατάλληλων παρτίδων καφέ (ROBUSTA-ΒΙΕΤΝΑΜ) που κατασχέθηκαν στο Ε΄ τελωνείο Πειραιά ,γενικεύοντας έτσι τις ευθύνες του κλάδου μας ως προς τη διάθεση των ακατάλληλων παρτίδων καφέ στην ελληνική αγορά.
Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε.
Χαιρετίζουμε την κίνηση που έγινε σε συνεργασία με τον πρώην παν. Σύλλογο καφεκοπτών για την ενοποίηση των
δυνάμεών μας, με τη δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας η οποία θα λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Προτείνουμε τη δημιουργία κοινής ομάδας ,αποτελούμενης από μέλη και από το Δ..Σ του Π.Β.Σ.Κ και του Δ.Σ Πειραιά ,με σκοπό και μόνο την όσο πιο γρήγορα ενοποίηση των δυνάμεων όλης της χώρας, οδεύοντας έτσι μέσα από νόμιμες διαδικασίες σε εκλογές από κοινού και προβαίνοντας σε όποιες αλλαγές κρίνουμε σε
καταστατικό κ.λ.π του ήδη νόμιμα λειτουργούντος Π.Β.Σ Καφεκοπτών.


Με εκτίμηση για το Δ.Σ

Ο Γραμματέας
Μαρίνος Χρίστος

Ο Πρόεδρος
Αναστασίου Σπύρος

 

13/11/2006

E-mail Print

Επιστολή προς εισαγωγείς καφέδων :
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Χρ.Νέζερ 8 Ηράκλειο Αττικής
Τηλ. 210-2836600 κιν. 6944395723
FAX: 210-2840725


ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΦΕΔΩΝ

Κύριοι, εκ μέρους του Συλλόγου Καφεκοπτών, παρακαλούμε ή δυνατόν, να μας ενημερώνετε για την κατάσταση της αγοράς (διαμόρφωση τιμών-πρόβλεψη), επίσης θα θέλαμε και προσφορά, εκ μέρους σας, τιμοκαταλόγου και αντίστοιχη αναπροσαρμογή τιμών, εφόσον υφίσταται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την ενημέρωση των μελών και συνάδελφων καφεκοπτών, όποτε χρειαστεί. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση του FAX (210-2840725).

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

 

Με εκτίμηση για το ΔΣ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

 

05/04/2006

E-mail Print

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ προς καταναλωτές που είχε αποδέκτες και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και τα ΜΜΕ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι παραλήπτες του ακατάλληλου καφέ δεν έχουν όνομα;

Σίγουρα πάντως τόσο μεγάλες ποσότητες και τόσο χαμηλό κόστος ποικιλιών δεν αγγίζουν τους έλληνες
παραδοσιακούς καφεκόπτες .

Η αλήθεια είναι... ! προτιμάτε το φρεσκοκομμένο παραδοσιακό ελληνικό καφέ από τους έλληνες καφεκόπτες
και τα καφεκοπτικά μηχανήματα στα καταστήματα της γειτονιάς σας!

Σαν σύλλογος καφεκοπτών, θέλοντας να συμβάλλουμε στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή , και όχι στον
αποπροσανατολισμό του και ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του κλάδου τα οποία βάλλονται και από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας ( Νομαρχίες και αρμόδια Υπουργία) , τα οποία κωφεύουν μπροστά στις συνεχείς εκκλήσεις μας για δημοσίευση των ονομάτων των εταιρειών για τις οποίες προορίζονται οι τρεις μεγάλες ποσότητες ακατάλληλου καφέ από το Βιετνάμ (η πρώτη 68,5 τόνοι , η δεύτερη 64,5 και η Τρίτη 20 τόνοι) σε διάστημα 3 μηνών σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου της Νομαρχίας Πειραιά, δηλώνουμε τα εξής:

α) Η συντριπτική πλειοψηφία των καφεκοπτών δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη ποικιλία καφέ
Rombusta Vietnam, για το χαρμάνι του ελληνικού καφέ η οποία είναι χαμηλού κόστους (ξέρουν οι Νομαρχίες και τα Υπουργεία ποιοι τις χρησιμοποιούν και για πού προορίζονταν οι μεγάλες ποσότητες ακατάλληλου καφέ,
αλλά δημοσιεύουν ονόματα κατ'' επιλογήν).

β) Απαιτούμε την προστασία των μικρών βιοτεχνών του κλάδου του καφέ (Ελλήνων Καφεκοπτών) δημοσιεύοντας εξ''αρχής τα ονόματα όλων των παραληπτριών μεγάλων εταιριών των ακατάλληλων καφέδων, για να γνωρίζει ο
καταναλωτής πως θα διοχετεύετο στη αγορά και στις μεγάλες αλυσίδες ο συγκεκριμένος ακατάλληλος καφές.
Επιτέλους να σταματήσει να διαβάλλεται ολόκληρος ο κλάδος των καφεκοπτών και να καλύπτονται οι μεγάλες
εταιρίες που πουλάνε παράδοση στον τόπο μας.

γ) Να σταματήσουν οι Έλληνες Καφεκόπτες να γίνονται απολογητές των παράνομων ενεργειών των μεγάλων
εταιριών του κλάδου. Επειδή η παράδοση δεν εισάγεται, ο ελληνικός καφές είναι προϊόν παραδοσιακό και ως τέτοιο εμπιστευτείτε τους Έλληνες Καφεκόπτες και τον φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ στα μυλαράκια της
γειτονιάς σας, όπου ο καφές αλέθεται παρουσία του καταναλωτή.


Για το Δ.Σ.
Αναστασίου Σπύρος

 

Απρίλιος 2006

E-mail Print
p>Παρέμβαση του Προέδρου του Δ.Σ. σε εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών (Αντέννα, 902, Σκάι, Σπορ fm) για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Βλέπετε... οι τηλεοράσεις είναι δύσκολο σπορ για εμάς καθ'' ότι τα διαφημιστικά πακέτα έχουν τον πρώτο λόγο.

 

08/02/2006

E-mail Print
'

Απάντηση προς το σωματείο μας του Υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τα αιτήματα που κατατέθησαν. Η απάντηση αφορούσε μόνο ένα εκ των αιτημάτων. Σας τη παραθέτουμε αυτούσια:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ Τ.Κ.10181
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΗΛΙΑΣ ΣΜΥΡΛΗΣ
ΑΡ.ΤΗΛ.: 210-3837290
ΑΡ.FAX: 210-3842642
Αρ.Πρωτ. Α2-529

Αθήνα 8 Φεβρουαρίου 2006


ΠΡΟΣ : Τις Νομαρχιακές
Αυτοδιοικήσεις Χώρας
Δ/νσεις & Τμήματα Εμπορίου
ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ


ΘΕΜΑ : ''Προώθηση επίλυσης προβλημάτων του κλάδου των καφεκοπτών''


Αναφορικά με το θέμα της περίληψης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :


1.Με το υπ'' αριθμ.30/9-1-06 Υπηρεσιακό σημείωμα Γραφ. Κ. Γενικού Γραμματέα, μας διαβιβάστηκε το από 4/1-06 Υπόμνημα του Πανελλήνιου Βιοτεχνικού Σωματείου Καφεκοπτών Εκμεταλλεύσεως Καφεκοπτικών
Μηχανημάτων (με έδρα το Ηράκλειο Αττικής ).

2.Στο εν λόγω υπόμνημα, μεταξύ των άλλων, το ανωτέρω Σωματείο κάνει αναφορά στο ότι Υπηρεσίες Εμπορίου και Υγιεινής Ν.Α. Χώρας, ερμηνεύοντας διαφορετικά το Νόμο ως προς την εγκατάσταση καφεκοπτικών μηχανημάτων, απαιτούν την ύπαρξη αδείας για την εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών.

3.Μαζί με το υπόμνημα αυτό, περιήλθε στην Υπηρεσία μας και το υπ''αριθμ. Φ.15.1/946/105/1-2-02 έγγραφο της
Δ/νσης Υποστήριξης Βιομηχανιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, απευθυνόμενο στη Δ/νση Βιομηχανίας Ν.Α.
Αχαΐας, σύμφωνα με το οποίο άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι ''εφοδιασμός με απαλλακτικό άδειας λειτουργίας,
σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.2516/97, απαιτείται για τα εργαστήρια στα οποία γίνεται κοπή και έψηση του καφέ, αφού μόνο τότε έχουμε τροποποίηση των ιδιοτήτων του προϊόντος και όχι στη περίπτωση όπου γίνεται μόνο κοπή ''.

4.Βέβαια επί του θέματος, η Υπηρεσία μας είναι παντελώς αναρμόδια και πέραν δε αυτού δεν γνωρίζουμε, με βάση το ως άνω απαντητικό έγγραφο της Δ/νσης Υποστήριξης Βιομηχανιών του Υπουργείου Ανάπτυξης που έγκεινται οι περιπτώσεις παρερμηνειών στο θέμα.

5.Συνεπεία των παραπάνω και δεδομένου ότι στο εν λόγω Υπόμνημα ο κλάδος Καφεκοπτών προβάλει λόγους ΄άδικης ταλαιπωρίας΄ παρερμηνειών , παρακαλούμε, όπως επί οποιωνδήποτε προβλημάτων πάνω στην ορθή εφαρμογή του Ν.2516/97, απευθύνεστε στη Δ/νση Υποστήριξης Βιομηχανιών-Τμήμα Α του Υπουργείου Ανάπτυξης

(Μιχαλακοπούλου 80 Αθήνα Τ.Κ.101 92 Τηλέφωνο 210-7204591).


Ο Δ/ντης
Β.Γιαμούζης


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Πανελλήνιο Βιοτεχνικό Σωματείο Καφεκοπτών
Εκμεταλλεύσεως Καφεκοπτικών Μηχανημάτων
-Εσωτ.Διανομή
-Γραφ. Κ.κ. Υφυπουργού, Γεν. Γραμματέα
,Γεν.Δ/ντη Εσωτ. Εμπορίου
-Σε μας(2)

 

Φεβρουάριος 2006

E-mail Print

Επιστολή Διαμαρτυρίας προς Ε.Ρ.Σ. για τον απαράδεκτο τρόπο μετάδοσης από τα ΜΜΕ της είδησης που αφορούσε την κατάσχεση των ακατάλληλων παρτίδων καφέ.

 

04/01/2006

E-mail Print

Συνάντηση του Δ.Σ. με το Γ.Γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, καταθέτοντας υπόμνημα με τα χρονίζοντα
προβλήματα του κλάδου των καφεκοπτών με τα παρακάτω αιτήματα:

1. Αφού σας αναφέρουμε ότι ορισμένα τμήματα διευθύνσεων εμπορίου και υγιεινής κάποιων Νομαρχιών
ερμηνεύουν διαφορετικά το νόμο ως προς την εγκατάσταση καφεκοπτικών μηχανημάτων στην αγορά,
ζητάμε τη δικιά σας παρέμβαση για να μη διαφοροποιείται η στάση στις κατά τόπους Νομαρχίες και ταλαιπωρείται αδίκως ο κλάδος μας ,αφού δεν απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση των καφεκοπτικών μηχανημάτων.

2. Τι απαντήσεις δίδονται και πως εξηγούνται από την πολιτεία οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκπομπή ΖΟΥΓΚΛΑ τη 1η Δεκεμβρίου από το τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ όπου χημικός, στέλεχος συγκεκριμένης πολυεθνικής (NESTLE) , είναι διορισμένος στο χημείο του κράτους , καθώς και για την δωρεά εργαστηρίων στο χημείο του κράτους από την ίδια εταιρεία;

3. Ποια είναι η θέση (δεσπόζουσα;) της άνω εταιρείας στην αγορά ως προς τον ελληνικό και στιγμιαίο καφέ ,αφού ρεπορτάζ εφημερίδων και περιοδικών από παλαιότερα βεβαιώνουν για την παραπάνω θέση; Ποια είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης και ποια η θέση του απέναντι σ'' αυτή την κατάσταση;

4. Περιμένουμε την αποκατάσταση της αλήθειας στην αγορά ως προς τους καφέδες που κατασχέθηκαν τις
προηγούμενες ημέρες, δημοσιοποιώντας το όνομα του παραλήπτη της συγκεκριμένης παρτίδας προστατεύοντας έτσι τον καταναλωτή και τον κλάδο μας.

 

21/12/2005

E-mail Print

Έντονη αντίδραση του Δ.Σ. του σωματείου μας, με επιστολές διαμαρτυρίας και επικοινωνία με Νομαρχία Πειραιά, αρμόδιες υπηρεσίες Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και προς τα Μ.Μ.Ε. για τον τρόπο μετάδοσης της είδησης που αφορούσε την κατάσχεση ακατάλληλων παρτίδων καφέ εκείνη την περίοδο, καθ'' ότι δεν δημοσιεύτηκε το όνομα του συγκεκριμένου παραλήπτη, και με τον τρόπο που μεταδόθηκε η είδηση δυσφημίστηκε ολόκληρος ο κλάδος.