Καφεκόπτες

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Δελτία Τύπου

email στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

E-mail Print

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ                                                                                                        16/11/2022
ΓΟΥΝΑΡΗ 21-23 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι,
σας στέλνουμε μέσω αυτού του email κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς μας που γεννώνται εξαιτίας των επίκαιρων δυσκολιών της αγοράς και αφορούν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη θέση τους στην αγορά, τόσο του κλάδου των Ελλήνων καφεκοπτών και των συναφών επιχειρήσεων, όσο και των υπολοίπων εν γένει.


ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Σ. ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ(ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΡΙΕΣ) ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ  eKATANAΛΩΤΗΣ ΤΙΣ ΠΡΟΜΟΤΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ!


Έξι περίπου χρόνια μετά την επίπονη επιβολή του Ε.Φ.Κ. στον καφέ στην χώρα μας, η οποία επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο, αλλά και στρεβλώσεις στην αγορά, όπως την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, αλλά μετά και από τις τεράστιες αυξήσεις, λόγω των γνωστών παγκόσμιων προβλημάτων στις αγορές, καλούμαστε σήμερα, να αντιμετωπίσουμε επιπλέον και την εχθρική στάση των μεγάλων αλυσίδων Σ. Μάρκετ  και επιχειρήσεων, καθώς και την στάση των αρμοδίων που υποβοηθούν τις άνωθεν επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών και κατ' επέκταση σε βάρος των καταναλωτών, απομονώνοντας από την αγορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τον κλάδο των Ελλήνων καφεκοπτών, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ακραίου αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος τους!

Ποιος ο ρόλος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ; Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον τόσο αδικημένο κλάδο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το αν και κατά πόσο είναι σύννομο, το να έχουν τη δυνατότητα συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, να είναι οι μοναδικοί πωλητές προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης στους καταναλωτές με ταυτόχρονο εξοστρακισμό χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Αναμένουμε ενημέρωση σχετικά με όσα προαναφέρθηκαν.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ.

 

 

 

7-9-2021 Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών

E-mail Print

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ
ΓΟΥΝΑΡΗ 21- 23  ΠΕΙΡΑΙΑΣ                                                                                                7/09/2021
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ:ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ,

Κύριε Υπουργέ,

Γράφουμε σε εσάς, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά που αφορούν τον κλάδο του καφέ και που έχουν επιπλήξει αντίστοιχα και την εγχώρια αγορά, προκειμένου να σας εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας και να σας επικοινωνήσουμε τα αιτήματά μας για την άμεση ανακούφιση και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του εν λόγω κλάδου, καθώς και των συναφών επιχειρήσεων σε αυτόν.

Πέντε περίπου χρόνια μετά την επίπονη επιβολή του Ε.Φ.Κ. στον καφέ στην χώρα μας, η οποία επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο, αλλά και στρεβλώσεις στην αγορά, όπως την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, κρίνουμε ως πληγέντες της κατάστασης αυτής, πως είναι απαραίτητη η κατάργηση αυτού του φόρου, ο οποίος είναι εξοντωτικός, τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και για το καταναλωτικό κοινό. Την ανάγκη κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου την κάνουν ακόμα πιο επιτακτική, αφενός η επικρατούσα παγκόσμια υγειονομική κρίση με τις αρνητικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο αυξάνοντας σε υψηλά επίπεδα τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων και των πρώτων υλών, αφετέρου οι τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι κύριες χώρες παραγωγής καφέ, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων. Αρχικά, η ξηρασία μακράς περιόδου οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής και επιπροσθέτως, τις τελευταίες εβδομάδες οι παγετώνες που επέπληξαν κατά κύριο λόγο τη Βραζιλία επέφεραν σοβαρά προβλήματα, όπως την καταστροφή καφεόδεντρων, χωρίς να έχει εκτιμηθεί ακόμα το μέγεθος και οι προεκτάσεις της ζημιάς.

Κατά συνέπεια των παραπάνω, το διεθνές ράλι ανατιμήσεων καλά κρατεί και δεν είναι γνωστό που θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά συνολικά. Γίνεται αντιληπτό, ότι η κατάσταση αυτή είναι ακόμα πιο ρευστή και οδυνηρή για τις ελληνικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο του καφέ, καθώς έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσμενές κλίμα που αντιμετωπίζουν αυτές και το οποίο έχει διαμορφώσει η επιβολή του Ε.Φ.Κ. στον καφέ.

Ευελπιστούμε λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψιν το αίτημά μας και θα προβεί στην κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στον καφέ, με σκοπό τουλάχιστον την άμβλυνση των ζητημάτων που έρχονται αντιμέτωπες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι ελληνικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση την προάσπιση της βιωσιμότητάς τους.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ.

 

29/03/2020 Δελτίο Τύπου

E-mail Print

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ:  ΕΝΤΑΞΗ  ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΜΕ ΚΑΔ  4729  ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ  ΜΙΚΡΩΝ  ΚΑΙ  ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.      
Κύριε  Υπουργέ, 
στα πλαίσια των μέτρων τα οποία λαμβάνονται προς ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων ,θα θέλαμε να λάβετε υπόψη  τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  του κλάδου μας (καφεκόπτες) με ΚΑΔ 4729, καθότι ανήκουν στις επιχειρήσεις που πλήττονται  διπλά και τούτο διότι, αφενός θα πρέπει να λειτουργούν με μηδαμινά έσοδα και αφετέρου να επιβαρύνονται με τα έξοδα λειτουργίας των. Δεν ανήκουν στις μεγάλες  επιχειρήσεις (αλυσίδες τροφίμων), από τις οποίες διακινούνται τα περισσότερα  είδη  τροφίμων, ενώ στα ράφια των αλυσίδων δεν έχουν  θέση  τα προϊόντα των μικρών επιχειρήσεων.                              
Ευχαριστούμε για την  κατανόηση.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ  ΤΟ Δ.Σ


 

14/05/2019 Δελτίο Τύπου

E-mail Print

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ:  Μετά  από  γρήγορες, συνεχείς  και  επίπονες  παρεμβάσεις  του  (Πανελλήνιου  συνδέσμου καφεκοπτών) με έδρα τον Πειραιά (kafekoptes.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  10/05/ 2019, καθώς και με  άλλες  παρεμβάσεις),  αφού αναδείξαμε, σε αρμοδίους της κυβέρνησης και στην κοινωνία, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο, στην αγορά και στους καταναλωτές, μετά την επιβολή του Ε.Φ.Κ και Φ.Π.Α στο 24% επανερχόμαστε  στην κανονικότητα  ως, προς  τον Φ.Π.Α 13%, με την κατάθεση τροπολογίας που αφορά τον καφέ και τον κλάδο μας. Είμαστε σε επαγρύπνηση, και θα διεκδικήσουμε την κατάργηση και του Ε.Φ.Κ που είναι άδικος και υπερβολικός φόρος, ο οποίος έχει επιφέρει μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά.

 

10/05/2019 Δελτίο Τύπου

E-mail Print

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λαϊκό  καφεδάκι των συνταξιούχων, αλλά και ολόκληρου του καταναλωτικού  κοινού, δεν θα ενταχτεί  στο 13% ΦΠΑ, όπως όλα τα τρόφιμα.                                                       

Αφου λαβετε υπόψη, ότι ο κλάδος μας των  μικρών και μικρομεσαίων, επιχειρήσεων (καφεκοπτείων, και συναφών  άλλων) έχει βληθεί ανεπανόρθωτα με την επιβολή του άδικου αλλά και πέραν των ορίων εισπρακτικού χαραχτήρα  Ε.Φ.Κ. (Υπερκαλύπτεται ο δημοσιονομικός στόχος), αλλά  και του Φ.Π.Α, που από 13% τον πήγατε στο 24%, σημερα αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το 24% θα παραμείνει για τον κλάδο μας και τον καφέ, σε εξαίρεση με τα αλλά τρόφιμα στα οποία  ανακοινώσατε την επαναφορά στο 13% ,αν αυτό πραγματικά  συμβαίνει, θα δείχνει  και τις προθέσεις  για τις επιλογές των αρμόδιων υπηρεσιών και των υπουργείων  σας .έναντι των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας ,καθώς και των αντίστοιχων  σε  μέγεθος συναφών επιχειρήσεων. Το πάρτι  των μεγάλων επιχειρήσεων ,και των πολυεθνικών ,καθώς και των μεγάλων  αλυσίδων ,θα συνεχιστεί  με αποτέλεσμα την πλήρη εξαφάνιση μας .Το επείγον  ραντεβού, που μας υποσχεθήκατε  από το καλοκαίρι  του 2018, δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα, και απαιτούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας, ευελπιστώντας, ότι  θα βγει κάτι  θετικό.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ.

ΤΟ Δ.Σ

 

05-06-2018 Δελτίο Τύπου

E-mail Print

Ε.Φ.Κ. ΚΑΙ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΣ
Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ, δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε όσα αρνητικά επέφερε στον κλάδο μας η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου (ν.4389/2016, άρθρο 58, παρ.1 &2).

  1. Η δυναμική ανάπτυξης στην αγορά του καφέ που υπήρχε πριν τον νόμο μετετράπη σε προβληματισμό για την βιωσιμότητα ή μη των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου μας.
  2. Ενισχύθηκε ο αθέμιτος  ανταγωνισμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.(οι πολυεθνικές και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, έκαναν χρήση των αφορολόγητων μεγάλων αποθεμάτων που είχαν την 31/12/2016). Όλη την επόμενη  περίοδο, με τις συνεχείς προσφορές , δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις. Έτσι η δεσπόζουσα θέση που προϋπήρχε στην αγορά, μετατρέπεται σε πλήρη κυριαρχία των πολυεθνικών, επιβάλλοντας έτσι τούς δικούς τους όρους, δίνοντας  ταυτόχρονα την δυνατότητα στις μεγάλες αλυσίδες Σ.ΜΑΡΚΕΤ να πωλούν τα προϊόντα τους  σε βάρος των παραδοσιακών καφεκοπτείων και των μικρών επιχειρήσεων.
  3. Αναπτύχθηκε το λαθρεμπόριο  και η φοροδιαφυγή, παράγοντες, που δημιούργησαν μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά και υποβοήθησαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Για τους λόγους αυτούς, παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, μας υποσχέθηκαν ότι θα διορθωθεί η αδικία σύντομα με κατάργηση ή τουλάχιστον μείωση του. Ε.Φ.Κ ενώ αναμέναμε κάποια διορθωτική παρέμβαση δεν έγινε κάτι και για αυτό ζητάμε συνάντηση, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αποτραπούν χειρότερες συνθήκες για τον κλάδο και τις συναφείς επιχειρήσεις.       
 

02-06-2018 Ανακοίνωση - Χαιρετισμός

E-mail Print

Ο Πανελλήνιος σύνδεσμος  καφεκοπτών με έδραέ τον Πειραιά, χαιρετίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι συνάδελφοι από την Βόρεια Ελλάδα, μέσω του καινούργιου συνδικαλιστικού τους οργάνου Σ.Ε.Ε.Κ. και τους καλεί σε κοινή προσπάθεια ,προκειμένου να αντμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα του κλάδου μας, τα οποία επιδηνώθηκαν με την επιβολή του αβάσταχτου, για τα παραδοσιακά καφεκοπτεία (ειδικού φόρου κατανάλωσης)


Πατήστε ΕΔΩ για την ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Κ.

 

11-03-2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH

E-mail Print

Παρακολουθώντας την συμπεριφορά των εισαγωγέων ως προς την διαμόρφωση των τιμών του άφρυκτου καφέ, παρατηρήσαμε ότι.

1) Παρότι δεν φορολογήθηκαν τα αποθέματα του 2016, Α) Από 1-1-2017 οι τιμές του ωμού καφέ είναι πολύ υψηλές. Β) Οι αποκλίσεις μεταξύ εισαγωγέων σε ότι άφορα τις τιμές είναι επίσης πολύ μεγάλες. Για αυτό ακριβώς και επειδή εμείς οι καφεκόπτες είμαστε από τους βασικούς συνεργάτες των εισαγωγέων άφρυκτου καφέ, τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε, θα παρακαλούσαμε τους εισαγωγείς όπως ο κάθε ένας ξεχωριστά, μας αποστείλει τιμοκατάλογο των προϊόντων του, όπως επίσης και τακτική ενημέρωση για την διαμόρφωση των τιμών. Σας ενημερώνουμε ήδη, ότι κάποιοι έχουν αποστείλει τιμές. Επειδή εμείς θα τις αναρτήσουμε στο ΣΑΙΤ του συνδέσμου θα θέλαμε την συμβολή σας στην αντικειμενική ενημέρωση προκειμένου ο κλάδος μας να γνωρίζει και να επιλέγει προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

 

ΤΟ Δ .Σ

 

01/02/2017 Τροποποίηση της αριθμ. ΔΕΦΚ Φ 1188105 ΕΞ 2016/22-12-2016

E-mail Print

Τροποποίηση της αριθμ. ΔΕΦΚ Φ 1188105 ΕΞ 2016/22-12-2016 (ΦΕΚ 4241 Β΄) ΑΥΟ «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, της διαδικασίας επιβολής του φόρου κατανάλωσης, των διατυπώσεων διακίνησης, παρακολούθησης, ελέγχου και άλλων θεμάτων εφαρμογής του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001, ως προς τα εν λόγω προϊόντα».



Read more...
 

18/01/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

E-mail Print

Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε ότι, στη συνάντηση που έγινε σήμερα με την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων παρουσία του διοικητή και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εκπροσώπων των υπουργείων οικονομίας και οικονομικών, συμμετείχαν εκπρόσωποι από φορείς που ασχολούνται με προϊόντα του καφέ, όπως: από πανελλήνιο σύνδεσμο καφεκοπτών και εκμετάλλευσης καφεκοπτικων μηχανημάτων, πανελλήνιο σύλλογο καφεκοπτών, τον εκπρόσωπο των εισαγωγέων άφρυκτου καφέ ΚΟ Τσακαλίδη, εκπρόσωπο από επιμελητήριο Βέροιας, τον ΚΟ Αρχοντάκη από Κρήτη, εκπρόσωποι από ΣΥΝ. ΑΛΛΟΙΣ, τον ΚΟ Μπενοπουλο από τα coffee way, τον εκπρόσωπο από τα coffee island εκπρόσωπους από Nestle και Jacobs.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν θέματα που προβληματίζουν τον κλάδο σχετικά με την φορολόγηση των αποθεμάτων, τους συντελεστές φορολόγησης, καθώς και τους παραγωγούς.

Η ΑΑΔΕ έδειξε να μην είναι γνώστης των θεμάτων. Για το μόνο που μπορούμε να σας πληροφορήσουμε είναι ότι, βάσει του νόμου ΦΕΚ 94/Α 27-5-2016 άρθρο 53 Α, δε νοείται παραγωγός αυτός που κάνει φρuξη, άλεση και συσκευασία του καφέ. Οπότε, λογικά, δεν εμπίπτει στη φορολόγηση των αποθεμάτων. Ο νόμος αναγνώστηκε από το διοικητή της ΑΑΔΕ.

Είμαστε σε αναμονή συγκεκριμένων απαντήσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας κρατάμε ενήμερους.

ΤΟ ΔΣ

 

16/01/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

E-mail Print

Σε συνάντηση που είχαμε σήμερα, 16-1- 2017, η υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι, μέχρι την αυριανή μέρα, θα βγει δελτίο τύπου που θα αναφέρει ότι μπορούμε να πουλάμε κανονικά με απόδειξη και τιμολόγια τα εμπορεύματά μας. Σχετικά με την πρόταση του σωματείου μας για μείωση κατά 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) η υφυπουργός θα είναι σε θέση να μας απαντήσει σε 6 μήνες. Σχετικά με τη φορολόγηση των αποθεμάτων του ωμού (άφρυκτου) καφέ, των εισαγόμενων επεξεργασμένων ετοίμων καφέδων κλπ θα έχουμε νεότερα εντός των ημερών.

ΤΟ ΔΣ

 

13/01/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

E-mail Print

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΓΟΥΝΑΡΗ 21-23 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΥΠΟΜΝΗΜΑ       13-1-2017

Συνάδελφοι και συμπολίτες, οι έλληνες καφεκόπτες καταγγέλλουμε  ότι:

  1. Τα καφεκοπτεία είναι κλειστά.Δε μας αφήνουν να πουλήσουμε καφέ, αν δεν καταγραφούν τα αποθέματα του 2016.

  2. Δεν πουλάμε, γιατί δε γνωρίζουμε τον τρόπο καταγραφής των αποθεμάτων. Οι υπηρεσίες είναι ανενημέρωτες και δηλώνουν άγνοια της εφαρμογής του νόμου.

  3. Η κοινοποίηση του ΔΕΦΚΦ έγινε παραμονή πρωτοχρονιάς με αδιευκρίνιστες παραγράφους. Έτσι δε μπορούμε να πουλήσουμε καφέ.

  4. Αντιθέτως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν, χωρίς να πληρώνουν φόρο αφού δεν υποχρεούνται σε δήλωση αποθεμάτων. Είναι ντροπή που η κυβέρνηση αντί να προστατέψει ένα κλάδο με χιλιάδες οικογένειες  τον καταστρέφει.

 

Μας παγίδευσαν με αόριστες υποσχέσεις και δηλώσεις  προστατεύοντας  τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους μεγάλους εισαγωγείς έτοιμων επεξεργασμένων καφέδων.

Οι αλυσίδες και πουλάνε και δεν πληρώνουν. Οι καφεκόπτες και πληρώνουν και πεθαίνουν.

Τελικά 6 μηνών συζητήσεις  πέσανε στο κενό και το αποτέλεσμα είναι να εφαρμόσουν, αυτό που οι ίδιοι γράψανε στο πόδι, χωρίς να πάρουν υπόψη τους τα στοιχεία που καταθέσαμε οι σύλλογοι των καφεκοπτών.

 

Ο κλάδος καταστρέφεται  και το χειρότερο είμαστε κλειστοί και περιμένουμε την καταστροφή  μας. Πολιτικοί  και υπουργοί εδώ και αρκετό καιρό συμφωνούσαν απόλυτα μαζί μας για τον άδικο φόρο που επιβάλλεται σε βάρος μας, αλλά τελικά από ότι φαίνεται οι υπηρεσίες και η γραφειοκρατία  επικράτησαν. Έτσι 30-12 2016 θεσμοθέτησαν και μας  ανακοίνωσαν  κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που είχαν εξαγγείλει. Μας ανακοινώνουν λοιπόν, ότι εμείς οι καφεκόπτες(πολύ μικρές –οικογενειακές επιχειρήσεις, πρέπει να πληρώσουμε και για προϊόντα που έχουμε παραξει το 2016.  Φυσικά την κύρια  ευθύνη  φέρει, το αρμόδιο  υπουργείο.

 

Γι αυτό απαιτούμε:

  1. Άμεσα, πλήρη και σωστή ενημέρωση από όλες τις υπηρεσίες με ερμηνευτικές  εγκυκλίους.

 

2). Ο φόρος είναι άδικος, αβάσταχτος και παράλογος για τον κλάδο μας .Ο πως μας υποσχέθηκαν ,η  μείωση  του  φόρου  να είναι αναλογική και να ξεπερνά  το 50%,αφου οι στόχοι  υπερκαλύπτονται, Αυτό σε συνάρτηση με τις παρακάτω  προτάσεις.

3)Να φορολογηθούν τα αποθέματα του ωμού (άφρυκτου καφέ) .

4)Να φορολογηθούν τα αποθέματα όλων των εισαγόμενων επεξεργασμένων ετοίμων καφέδων ,όπου και αν αυτά βρίσκονται, είτε σε αλυσίδες  Σ.ΜΑΡΚΕΤ είτε σε έμπορους (ντίλερ επειδή έχουν μεταπωληθεί ).

5)Να μην φορολογηθούν τα αποθέματα του καβουρδισμένου και παρασκευασμένου καφέ ,ο όποιος έχει παραχθει , από( ωμό ,άφρυκτο ) καφέ, που είναι πρώτη  υλη και  αγοράστηκε  από την Ελλάδα .Έτσι θα επικρατήσει η ισονομία ,και δεν θα αποκτήσουν προνομιακή θέση οι αλυσίδες Σ.ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ έναντι των ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ   στο  μικρό  υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς   που δεν είναι υπό τον έλεγχο τους. Το Υπουργείο  αν θέλει πραγματικά το να προασπίσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει τρόπους που ήδη χρησιμοποίησε στο παρελθόν  όπως είναι π.χ  και  το πλαφόν φορολόγησης.

 

Επίκειται  συνάντηση ,με το υπουργείο για τα θέματα μας ,και ελπίζουμε ότι θα γίνουν έστω και καθυστερημένα κατανοητές οι παρεμβάσεις μας ,οι οποίες και είναι  μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να υπερασπίσουμε τις  οικογένειες  μας και τις δουλειές  μας.

 

   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ                                                 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ   ΣΠΥΡΟΣ  .6944395723.

ΚΑΤΡΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ .6944908472.                                                                        

 

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΑΥΛΟΥ.6983691477

 

 

 

Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ 1188105 ΕΞ 2016/22-12-2016 Α.Υ.Ο.

E-mail Print

«Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, της διαδικασίας επιβολής του φόρου κατανάλωσης, των διατυπώσεων διακίνησης, παρακολούθησης, ελέγχου και άλλων θεμάτων εφαρμογής του άρθρου 53 Α του ν.2960/01, ως προς τα εν λόγω προϊόντα.» 


Για διευκρινιστικές πληροφορίες, επειδή κάποια πράγματα κατά την γνώμη μας είναι ασαφή τα τηλέφωνα της διεύθυνσης ΔΕΦΚΦ που μπορείτε να απευθυνθείτε είναι:

210 6987406 -404 -402 -401

Από το ΔΣ.

 

17/06/16 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

E-mail Print

          ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ  

                                                           17/6/2016

 

Μετά  την πρώτη  μας συνάντηση   με τον υπουργό  οικονομικών ,  σας ενημερώνουμε ότι  η  στάση   του  υπουργού   ήταν  θετική  απέναντι   στις   προτάσεις     του  Δ.Σ, οι οποίες   αφορούσαν το  φόρο στον  καφέ

Επεσήμανε   ότι  το θέμα  της  παραγωγής    καφέ  των ελληνικών  βιοτεχνιών  τον προβληματίζει  και προς  αυτήν  την   κατεύθυνση   θα κινηθεί  υποστηρίζοντας,  τις  μικρές    και  μεσαίες  επιχειρήσεις του κλάδου.

Αποφασίστηκε  να  είμαστε  σε  ταχτική   επικοινωνία  με σκοπό την συνεργασία και ανταλλαγή   απόψεων ούτως  ώστε  να βρεθεί  λύση  στα προβλήματα που αφορούν  τον   κλάδο

Οι κινήσεις  του Δ.Σ, προκειμένου  να  επιλυθούν  τα καυτά  προβλήματα  του  κλάδου  μας,

Όπως   είναι   ο  φόρος στον καφέ    και επιδοτούμενα  προγράμματα  Ε.Σ.Π.Α, θα γίνονται   αμέσως   γνωστές   μέσω  του  site  του  συλλόγου.

Για  οποιαδήποτε   διευκρίνιση  η πληροφορία  επικοινωνήστε  με τα  μέλη  του  Δ.Σ.

 

                                                                                                         Από  το Δ.Σ                           

 

 

 

17/06/16 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

E-mail Print

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ                              17/6/2016

ΓΟΥΝΑΡΗ   21-23   ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ , ΘΑ ΚΡΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ   ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ  ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ. ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ:  Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ,ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

 

17/06/16 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

E-mail Print

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΚAΦΕΚΟΠΤΩΝ

ΓΟΥΝΑΡΗ  21-23  ΠΕΙΡΑΙΑΣ.                                    17/6/2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ                                 

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Καρ .Σερβίας 10   10184 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ:  Επιβολή  φόρου  κατανάλωσης   στον  καφέ.   

Κύριε  Υπουργέ,

Με  βάση  τον  νέο  νόμο 4389/2016, που κατατέθηκε στην βουλή και  τις  τροποποιήσεις του  τελωνειακού κώδικα (ν.2960/2001), όπου προβλέπεται  επιβολή  φόρου  κατανάλωσης στον καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση  τα εκχυλίσματα αυτού,  έχουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις  μας,  όπως είναι κοστολογημένες και συγκεκριμένες, χωρίς να αποκλίνουν από την επίτευξη  και  εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα  πιστεύουμε ότι, με τις προτάσεις  μας, καθίστανται βιώσιμες, οι μικρές  βιοτεχνικές  και καφεκοπτικες επιχειρήσεις και πολλές άλλες  που από κοινού καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής  μεταποίησης, καθότι  η υγιής και αναπτυξιακή  πορεία του κλάδου είναι απαραίτητη και σημαντική  στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Για  τους λόγους αυτούς  και άλλους που θα αναφερθούμε παρακάτω προτείνουμε :

Read more...
 

20/5/16 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

E-mail Print
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ

Γούναρη 21-23 Πειραιάς

Ο ΚΑΦΕΚΟΠΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΖΗΤΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ

Για άλλη μια φορά σας γνωστοποιούμε ότι

1. Φόρος στον ωμό καφέ και στην επεξεργασία των προϊόντων των ελληνικών

βιοτεχνιών αυτόματα σημαίνει τρεις φορές επάνω , τουλάχιστον, κόστος και τιμή

πώλησης των καφέδων σε σχέση με το σήμερα.

2. Πλήρης αδυναμία εξυπηρέτησης λειτουργίας και αναγκών των επιχειρήσεων

λόγω μη δυνατότητας αγοράς πρώτων υλών σε αντίθεση με τις πολυεθνικές.

3. Αδυναμία πώλησης των προϊόντων λόγω αυξημένου κόστους και αυξημένων

τιμών πώλησης.

4. Αδυναμία είσπραξης ρευστού, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Οι τράπεζες είναι

κλειστές για εμάς.

5. Αδυναμία πληρωμών προσωπικού και άλλων υποχρεώσεων, όπως φόροι, ταμεία

κλπ

Read more...
 

20/5/16 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

E-mail Print
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αξιότιμε
υπουργέ,


Ο κλάδος των Ελλήνων Καφεκοπτών βρίσκεται σε
μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας των
διαφόρων σεναρίων που ακούγονται εδώ και μέρες στα
Μ.Μ.Ε από ειδικούς και μη σε ότι αφορά τον ειδικό φόρο στον
εισαγόμενο  άφρυκτο καφέ(ωμό-πράσινο) κλπ .


Αν αυτά είναι
πραγματικά ,θα σημάνουν, τον  θάνατο του κλάδου
μας ,που αφορά 2000 και πάνω  οικογένειες και ταυτόχρονα τον
θάνατο πολλών  άμεσων  συνδεδεμένων 
μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  και θα μείνουν οι
όποιες ,NESTLE δηλαδή  ΛΟΥΜΙΔΗΣ Α.Ε και άλλες
πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς
και  ΜΕΓΑΛΕΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ
ΚΑΦΕ, να κάνουν  πάρτι ,στα ερείπια των δικών μας
ελληνικών βιοτεχνιών. Όσοι  απομείνουμε θα  αναγκαστούμε να μεταφέρουμε τις
επιχειρήσεις μας ,σε άλλες  χώρες.


Για αυτό  ακριβώς τον λόγο ,και για σειρά
άλλων αιτημάτων μας, για τα οποία σας
ενημερώσουμε με το  επισυναπτόμενο υπόμνημα, ζητάμε
άμεση συνάντηση με  το υπουργείο σας, ώστε να μας
ξεκαθαρίσετε ,τι ακριβώς θέλετε από τον κλάδο μας,
και να σας καταθέσουμε τις  προτάσεις μας.


Με εκτίμηση
για το Δ.Σ

Αναστασίου
6944395723       Γ.
Κατράκης
6944908472  

Σέρκο
Κετσογιάν 6958533123       Χ.
Μαρίνος 6937511010
Read more...
 

Απάντηση Υπουργείου Υγείας

E-mail Print
Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε ερωτήματα του Συνδέσμου μας.
Read more...
 

Απάντηση σε ερώτημα

E-mail Print
Έγγραφό του ΕΦΕΤ
Read more...
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/10/2008

E-mail Print

Συνάντηση Νομάρχη Πειραιά με το Πανελλήνιο Σωματείο Καφεκοπτών 

Συνάντηση εργασίας με το Πανελλήνιο Βιοτεχνικό Σωματείο Καφεκοπτών - Εκμετάλλευσης Καφεκοπτικών Μηχανημάτων, είχε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, αλλά και γενικότερα θέματα λειτουργίας της αγοράς και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Read more...
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06/08/2008

E-mail Print

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της νομαρχίας Πειραιά στις εκκλήσεις μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο δελτίο τύπου με ημερομηνία 05/08/2008, για το τι γίνεται με τις ακατάλληλες παρτίδες καφέδων, αφού σε επικοινωνία του νομάρχη Πειραιά κ.Μίχα με το σωματείο μας, δρομολογήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών μπροστά στην κοινή ανησυχία για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και τη μη συνέχιση της δυσφήμησης του κλάδου μας, καθότι ουδεμία σχέση έχουμε οι καφεκόπτες με τις ακατάλληλες παρτίδες καφέδων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κοινή προσπάθειά μας για σωστή ενημέρωση, θα αγγίξει και εκείνους που νομοθετούν και έχουν τη γενικότερη ευθύνη, απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, και που είναι η κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς της.

Read more...
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05/08/2008

E-mail Print

Ρωτάμε τις αρμόδιες υπηρεσίες:

Τι γίνεται με την απαγόρευση ή δέσμευση των μεγάλων ποσοτήτων ακατάλληλων παρτίδων καφέ; Ποια η τύχη τους;

Read more...
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/07/2008

E-mail Print

ΟΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΦΕ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ!
ΕΙΝΑΙ...Η  NESTLE  HELLAS (ΛΟΥΜΙΔΗΣ) 

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των καταναλωτών, το Πανελλήνιο Βιοτεχνικό Σωματείο Καφεκοπτών, αναφέρει ότι και άλλη μεγάλη ποσότητα 106.482 kg ακατάλληλων καφέδων απαγορεύθηκε να εισαχθεί στην εγχώρια αγορά, διότι θεωρήθηκε ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από τη νομαρχία Πειραιά. Ο καφές, σύμφωνα με τη νομαρχία Πειραιά και με δημοσιεύματα του τύπου, είχε αποδέκτη τη Nestle Hellas (Λουμίδης), μέσω της εισαγωγικής εταιρίας SUCAFINA HELLAS S.A.   

Read more...
 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

E-mail Print

ΠΑΓΩΜΑΤΑ ΤΙΜΩΝ – ΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζοντας τις απόψεις του για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καταλήγει στο ότι η ακρίβεια είναι φυσικό επακόλουθο της μονοπωλιακής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά καθώς και της δεσπόζουσας θέσης που έχουν λίγες πολυεθνικές διαμορφώνοντας έτσι και την τιμολογιακή πολιτική.

Read more...
 

ΚΑΦΕ ΑΡΙΣΤΟΝ Α.Ε.

E-mail Print

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΙΣΤΟΝ Α.Ε.

Ο κάτωθι Χρήστος Μαρίνος του Νικολάου Μέλος και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καφεκοπτών, Δ/νων Σύμβουλος της ‘ΚΑΦΕ ΑΡΙΣΤΟΝ Α.Ε.’ που επεξεργάζεται και διανέμει τον καφέ VETO, ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ:

Ουδεμία σχέση έχει η ευλόγου εταιρεία με τον καφέ vetto (που βρίσκεται στην γαλάζια συσκευασία) που διανέμεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος (Λεωφ. Σπάτων 81 – Γέρακας Αττικής) και από τα καταστήματα METRO CASH & CARRY σφετερίζοντας την ονομασία καφές VETO ο οποίος βρίσκεται στην ελληνικά αγορά από το 1954 παραφράζοντας το.

Ο γνήσιος καφές VETO υπάρχει ΜΟΝΟ στο ΧΡΥΣΟ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ σακουλάκι σε επιλεγμένα καταστήματα και ΟΧΙ σε ευκαιριακά καταστήματα τροφίμων. Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος

Χρήστος Ν. Μαρίνος

"ΚΑΦΕ ΑΡΙΣΤΟΝ Α.Ε."